Asgari ücrette gözler Erdoğan'ın açıklamasına çevrildi! İşte olası 3 senaryo

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün son toplantısını yaparak asgari ücrete zam oranında nihai kararı verecek. Milyonlarca kişinin beklediği 2022 asgari ücret ara zammı için açıklamayı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Madrid dönüşünde ifade etmesi bekleniyor. Vatandaşlar ‘Asgari ücret ne kadar olacak’ sorusunu araştırırken 3 senaryo gündeme geldi. Peki, yeni asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret bugün mü açıklanacak? İşte son dakika asgari ücret 2022 zammı haberinin detayları…

Asgari ücrette gözler Erdoğan'ın açıklamasına çevrildi! İşte olası 3 senaryo

Milyonlarca kişiyi etkileyecek asgari ücret zammı için son düzlüğe girildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ara zam miktarını belirlemek için dün ikinci kez toplandı. Yeni asgari ücret rakamını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıklaması bekleniyor. Peki, Asgari ücret zammı bugün mü açıklanacak? Asgari ücret için masada hangi formüller var? İşte asgari ücrete ek zam haberin detayları…

Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonrasında asgari ücrete görülmemiş bir zam yapılarak maaşlarda yüzde 50'nin üzerinde artış yapılmıştı. Asgari ücret 2022 yılı için net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak enflasyon rakamlarının ilk 5 ayda yüzde 70’i geçmesiyle alım gücü düşen vatandaşın asgari ücrete ikinci bir zam yapılması konusunda beklentisi oluşmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘talimat verdim’ diyerek yapılacak zammın kesinliğe kavuşmasıyla gözler yapılacak açıklamalara çevrildi.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? TEMMUZ ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

İlk toplantı sonrasında çıkan karara göre, asgari ücretteki artış Temmuz ayından itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de geçerli olacak.

Asgari ücret artışına yönelik çalışmaları bugün de devam edecek. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat, dünkü toplantı sonrasında yaptığı açıklamasında bugünü işaret ederek, üçüncü toplantıda komisyonun son kararını vermesi gerektiğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Düzenlemeyi içeren, Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen ücretler Resmi Gazete'de yayımlanacak ve komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.

TARAFLARIN ASGARİ ÜCRET TALEPLERİ NELER?

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği asgari ücrette ara zam için Türk-İş net 6 bin 391 liranın altında kalmamasını isterken, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise işletmelerin içerinde bulunduğu koşulların da göz önünde bulundurularak dengeli bir artış yapılmasını istiyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.
Yeminli Mali Müşavir ve Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, CNN Türk canlı yayınında asgari ücret ile ilgili beklenen senaryoları açıkladı. Bayram, asgari ücret ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ NE?

"2020 yılının mart ayından bu yana ülkemiz enflasyon ortamının içerisinde. Hem iş veren hem işçi zorluk yaşıyor. Pandemi zamanı kısa çalışma ödenekleriyle işverene ve işçiye destekler verildi. En azından pandeminin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasına yol açıldı. Aynı zamanda bununla beraber küçük esnafa vergi muafiyeti getirildi. Ama burada asgari ücretle çalışanlar da unutulmadı. 1 Ocak 2022 itibarıyla toplu iş sözleşmesinde memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 zam vardı. Ama devletimiz ne yaptı? yüzde 2,5'lik seyyanen bir zamla yüzde 7.5 artı enflasyon farkı dendi. Memur, memur emeklisine bu şekilde bir artış yapıldı. Aynı beklentiler de asgari ücretlilerde olduğu için sene başında, 2825 liralardan yüzde 50 artışla 4253 lira civarına taşındı. Bu o zaman için rekor bir zamdı. Görüldüğü gibi günümüz ortamında yüzde 50'lik zam bile eridi. Mayıs ayında gerçekleşen enflasyona göre yüzde 35'i eridi. Şu an yüzde 15'lik farkı görüyor asgari ücretliler ceplerinde. O yüzden 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete tekrar bir zam yapılması elzem."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER