Sakarya Büyükşehir Belediyesi “Expo 2029“a ev sahipliği için hazırlıklara başladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce:- "Sakarya Nehri'nin kenarına inşa edeceğimiz Expo 2029 Sakarya Proje Uygulama alanı, yeni çevreci yaşam ve rekreasyon merkezi olacak"- "Proje tamamlandığında burada 86 tür ve 255 çeşit olmak üzere 29 bin ağaç grubu bitki ile 54 tür ve 107 çeşitten oluşan 80 bin çalı grubu bitki dikeceğiz"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi “Expo 2029“a ev sahipliği için hazırlıklara başladı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 2029 yılında düzenlenmesi planlanan Uluslararası Expo Fuarı'na ev sahipliği yapmak için hazırlık çalışmalarına başladı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, dış mekan süs bitkisi üretiminde Türkiye'de ilk sırada bulunan Sakarya, Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle A1 kategorisinde Expo 2029'a aday oldu.

Uluslararası Bahçecilik Bitkileri Federasyonunun dünyanın farklı şehirlerinde 5 yılda bir düzenlediği organizasyon, bu alandaki en geniş katılımlı etkinliklerden biri olmasıyla önem taşıyor. 6 ay sürecek organizasyona, 3 milyon yerli ve yabancı ziyaretçinin gelmesi tahmin ediliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, doğal güzellikleri ve yatırımlarıyla cazibe merkezine dönüşen Sakarya'nın Expo 2029 için en güçlü aday olduğunu belirterek, "Sakarya Nehri'nin kenarına inşa edeceğimiz Expo 2029 Sakarya Proje Uygulama alanı, yeni çevreci yaşam ve rekreasyon merkezi olacak. Proje tamamlandığında burada 86 tür ve 255 çeşit olmak üzere 29 bin ağaç grubu bitki ile 54 tür ve 107 çeşitten oluşan 80 bin çalı grubu bitki dikeceğiz." bilgisini verdi.

"Kültür bahçeleri teması belirlendi"

Yüce, "2029 Sakarya Uluslararası Bahçecilik Exposu" adıyla hazırlanan başvuru projesinde kültür bahçeleri temasının belirlendiğini, maskot olarak coğrafi işaret alan kabak bitkisini seçtiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kültür bahçeleri temamız üç alt temadan oluşmaktadır. İlk hedefimiz, tarımsal üretimi artırarak vatandaşları güvenli ve sağlıklı gıdalarla buluşturmak. İkinci alt temamız, bitkilerin iyileştirici gücünden yararlanarak alternatif tıp için yetiştirdiğimiz aromatik bitkileri tanıtmak. Son olaraksa çağımızın en büyük sorunu stresi tabiatla yenmek ve doğal yaşamın avantajlarını anlatmak."

Expo alanına Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesine ait kültür evlerinin inşa edileceğini, projede ekolojik yaşam alanları, göl, orman, meyve bahçeleri, köy evleri, tıbbi ve aromatik bitki üretim alanları ile karavan kamp yerlerinin olacağını aktaran Yüce, yeni bilgi ve teknolojilerin gelecek nesillere aktarılacağı uygulamalı eğitim merkezinin de burada hizmet vereceğini bildirdi.

Beraberindeki heyet ve Yüce ile Sakarya'daki Expo alanını inceleyen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, Sakarya'nın gerçek anlamda yeşil şehir olma hayali kuracağını umduğunu belirterek, bu yolculukta yardımcı olmayı çok istediklerini dile getirdi.

AIPH onaylı bir Expo'ya ev sahipliği yapmanın büyük sorumluluk olduğunu vurgulayan Oosterom, "Sakarya'yı yeşillendirme ve sürdürülebilirlik konusunda dünya lideri olarak konumlandıracaksınız. Bu ziyaretin AIPH ile Sakarya arasındaki uzun ve verimli ilişkinin başlangıcı olmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2021, 15:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER