HEM MESLEĞİNİZ HEM DE İŞİNİZ OLSUN…

Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya İŞKUR, SAÜ ve SUBÜ ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde MYK-Mesleki Yeterlilik Kurumu destekli, Gaz Altı ve Çelik Kaynakçılığı kurs programı protokolü imza törenine katıldı.

HEM MESLEĞİNİZ HEM DE İŞİNİZ OLSUN…

Sakarya işgücü piyasası araştırmalarında her yıl en çok aranan meslekler arasında öne çıkan ve işverenlerin bulmakta zorlandıkları Gazaltı ve Çelik Kaynakçılığına ortak çözüm olması beklenen ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında düzenlenen programda; Vali Çetin Oktay Kaldırım, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya ve SGK İl Müdürü Erhan Çavuş kurs protokolünü birlikte imzaladılar.

“Önemli Bir İşbirliği Süreci Olacak”

İmzalanan protokol ile birlikte; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi bu ihtiyacı karşılamak için Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri içerisindeki kaynak atölyelerini yetişkinlerin eğitimine de açıyorlar. Sakarya İŞKUR ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğinde düzenlenecek meslek edinme kurslarının maliyetlerini İŞKUR, işverenlerin kaynakçı ihtiyaçlarının takip ve koordinasyonunu SATSO üstlenecek. Ayrıca, kursiyerlerin istihdamlarını sigorta prim teşvikleri ile de SGK destekleyecek.  Kursiyer başvuruları İŞKUR İl Müdürlüğüne yapılabilecek. Ayrıca, işverenler de İŞKUR İl Müdürlüğünden kaynakçı yetiştirilmesini talep edebilecekler.

”Meslek Kursları Başlıyor”

Bununla birlikte İŞKUR, kurs programlarının istihdam garantili ve istihdam garantisiz olmak üzere 2 türde açılacağını duyurdu. İstihdam garantisiz kursların süresi 2 ay ve katılımcılara günlük 35 TL ücret verilmesinin yanında, başarılı olanlara ayrıca MYK belgesi de verilecek. İstihdam garantili olan programın süresi ise 2 aylık teorik ve atölye eğitimleri sonrası 4 ayda işbaşı eğitim programı olarak toplam 6 ay ve katılımcılara aylık asgari ücret üzerinden kursiyer ödemesi yapılacak. Düzenlenecek programlardan hem mesleği olmayanlar hem de geçerli bir belgesi veya Mesleki Yeterlik Belgesi olmayan iş arayanlar faydalanabilecekler.

”En Çok Aranan Meslek Gazaltı ve Çelik Kaynakçılığı”

Sakarya işgücü piyasasında işverenlerin bulmakta zorlandığı meslek elemanlarının başında Gazaltı ve Çelik Kaynakçısı geldiğini vurgulayan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, “Yapmış olduğumuz çalışma ile işverenlerimizden ve arayanlardan talep gelmesi halinde yılın 12 ayında Üniversitelerimizde MYK belgelendirmesini de içeren kaliteli meslek elemanı yetiştirme imkânı sağlanmış olacaktır. Bunun yanında sadece sözleşme imzaladığımız meslekte değil, işverenlerimizin bulmakta zorlandığı her meslekte işgücü yetiştirme imkânımız bulunmaktadır. MEGİP-Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Projesi, istediği meslekte işgücü bulamayan işverenlerimiz için ilaç niteliğinde bir proje olup, işverenlerimizin nitelikli işgücü ihtiyaçlarını bildirmeleri halinde ilimizin mevcut işgücünü ihtiyaç duyulan alanlara kanalize edilerek nitelikli hale getirilen işgücü istihdam için bir fırsat oluşturacaktır” değerlendirmesinde bulunarak tüm paydaşlara teşekkür ettiklerini ifade etti.

”İşverenler! Alacağınız İşçiyi Siz Belirleyin, Biz Yetiştirelim”

İŞKUR Müdürü Tekin Kaya, işverenlere çağrıda bulunarak, “Gelin, Gazaltı-Çelik Kaynakçısı ihtiyacınız varsa, çalışmak istediğiniz işçiyi siz belirleyin, biz yetiştirelim. Bu süreçte, 2 aylık Üniversitede teorik ve uygulama eğitimi sonrası MYK belgesini de verdiğimiz kursiyerimiz, 4 ayda işletmenizde işbaşı eğitimine tabi tutularak tecrübe kazanacaktır. Ayrıca, belirleyeceğiniz işçinin ücretsiz 2 aylık teorik eğitimini ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgelendirmesi ile toplamda 6 aylık eğitimde geçen süre için kursiyere asgari ücret vererek, istihdam ve eğitim maliyetinizi İŞKUR üstlensin. Mesleği ve belgesi olmayan iş arayanlara hem meslek hem de iş imkanı sunuluyor. Bugüne kadar meslek edinme imkânı bulamamış gençlerimizi, eğitim programına katılarak İlimizde en çok aranan meslekte kalıcı ve daha yüksek maaşla istihdam imkânı bekliyor. Bunun yanı sıra mesleği Gazaltı ve Çelik Kaynakçısı olduğu halde MYK belgesi olmayan iş arayan vatandaşlarımız da söz konusu kurslara katılarak belge alabilecekler ve belgelendirme sonrası daha kolay istihdam edilebilecekler” dedi.

SGK Sosyal Güvenlik İl Müdür Erhan Çavuş, sigorta prim teşvikleriyle kursiyerlerin istihdamını kolaylaştırmak için iş arayanların ve işverenlerin yanında olacaklarını belirtti.

”Nitelikli ve Belgeli İşgücü Gelişen Sanayii Destekleyecektir”

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Son yıllarda Sakarya sanayisi büyük bir hızla gelişmiştir. Sakarya’mız metal işleme, makine-imalat, plastik, otomotiv yan sanayi gibi çeşitli endüstriyel kollarda Türkiye’nin adeta lokomotif kenti haline gelmiştir. İlerleyen yıllarda bu imajın artarak devam edebilmesi için, Sakarya sanayisinin eğitimli vasıflandırılmış ve belgelendirilmiş elemanlarla çalışması önem arz etmektedir. Özellikle imalat sanayinde vazgeçilmez bir üretim yöntemi olan kaynaklı imalat konusunda faaliyet gösteren firmaların uluslararası geçerliliği olan sertifikalı kaynakçıları istihdam etmesi bir zorunluluk halini almaktadır” dedi.

”Topluma Hizmet Yolunda 10 Bin MYK Belgesi Verildi”

Topluma hizmetin üniversitelerin temel görevlerinden birisi olduğunu vurgulayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Özellikle mesleki ve teknik eğitime sahip nitelikli insana olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Topluma hizmet alanındaki bu faaliyetlerimize ülkemizin dört bir yanından ciddi ilgi var. 2018’den bugüne 5 binin üzerinde kişiye eğitim belgesi, 10 binin üzerinde kişiye MYK belgesi verdik. Türkiye’de bir ilk olarak bu belgeleri E-Devlet’ten sorgulama ve doğrulama imkânı sağladık. Gazaltı ve Çelik Kaynakçılığı yıllardır şehrimizde nitelikli personel noktasında sıkıntı yaşanan meslek kollarından birisiydi.

Doğrudan sahanın sorunlarının çözümüne ve bu anlamda nitelikli insan yetiştirmeye odaklanan bir üniversite olarak bu iş birliği kapsamında uygulama ve araştırma merkezlerimizle katkı sağlamaktan ve kaynak atölyelerimizi toplumun hizmetine açmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

”Metal ve Otomotiv Sektörü Gelişiyor”

Sakarya sanayisi ve ekonomisinin ilerlemesinin kalifiye personelin varlığı ile doğru orantılı olduğunu ifade ederek kamu-özel sektör ve üniversitelerin işbirliğinin önemine vurgu yapan Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Sakarya sanayisinin metal ve otomotiv sektörü ile bunların yan sanayisi üzerine gelişmiş ve gelişmekte olan bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Söz konusu sektörlerin en çok aradığı meslek elemanlarının başında Gazaltı ve Çelik Kaynakçısı gelmektedir. Ayrıca, işverenler tarafından İŞKUR’a verilen işgücü taleplerinin başında ve yeteri kadar karşılanamayan talepler arasında bu meslek elemanları öne çıkmaktadır. Yapılan çalışma ile sektörün kaynakçı ihtiyacı, nitelikli ve MYK belgeli işgücü ile desteklenmiş olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca Vali Kaldırım, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi’nin bu ihtiyacı karşılamak için kaynak atölyelerini İŞKUR ve SATSO’nun da desteklediği programla iş arayan yetişkinlerin eğitimine açmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

“Sakarya’nın Geleceğine Yön Verecek Bir Proje”

“Böylesi güzel işbirliklerinin Sakarya’mıza ne kadar büyük katkısı olduğunu biliyoruz ve görüyoruz” diyen Vali Çetin Oktay Kaldırım, “SATSO Başkanımız da bu birlikteliğe çok güzel temas etti, çok güzel ifade ettiler. Sakarya’nın geleceğine yön verecek doğru bir proje olduğuna inanıyorum.  İŞKUR ve SGK gibi kurumlarımız ile Sakarya Üniversitemiz, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız güzel işbirlikleri yapınca, hem kaynakçılık hem diğer alanlarda İnşallah çok güzel gelişmeler olacaktır.

“İşgücüne Her Zaman İhtiyaç Olacak”

Sakarya’mızın var olan sektörlerinde işgücüne sadece bugün değil, gelecekte de birçok alanda ihtiyacı olacak, yeni yeni alanlar açılacak, yeni işgücü ihtiyacı doğacak, işte tam da bugün bu alanlarda güzel ve önemli çalışmalar olduğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla hem hizmet sektöründe hem tarım sektöründe hem sanayi alanında bunlara ihtiyacımız olacak. Bunlar çok doğru adımlar, işbirlikleri çok doğru, paylaşımlar çok doğru. Bu güzel işbirlikleriyle İnşallah hem ülkemiz hem de ilimiz adına geleceğe dönük güzel adımlar atmış olacağız. Ben ev sahipliği için Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza teşekkür ediyorum, bu projede emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu protokolün de hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2021, 10:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER