ABD Başkanı Joe Biden 1915 olayları için 'Ermeni soykırımı' dedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak tanımladı.

ABD Başkanı Joe Biden 1915 olayları için 'Ermeni soykırımı' dedi

Biden, 24 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada, "Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri onurlandırıyor" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, "Tarihi onaylıyoruz. Bunu suçlamak için değil, asla tekrarlanmamasını sağlamak için yapıyoruz." açıklamasında bulundu.

Biden’den önceki ABD başkanları, bir NATO müttefiki ve Ortadoğu'nun önemli bir gücü olan Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması amacıyla 24 Nisan’da, 1915 olayları için “Ermeni soykırımı” yerine, “felaket” veya “tarihin karanlık dönemi” gibi ifadeler kullanmayı tercih ediyordu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Tek dayanağı popülizm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı'nın 1915 olaylarını 'soykırımı' olarak tanımlamasına Twitter üzerinden, "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz." sözleriyle tepki gösterdi.

Dişişleri Bakanlığı ise '24 Nisan hakkında' başlığı ile bir basın bildirisi yayımladı.

Bildiride, "ABD Başkanı'nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz.

Söz konusu açıklamanın konuya dair bilimsel ve hukuki bir temele, bulguya dayanmadığı ortadadır. 1915 olaylarına ilişkin olarak, uluslararası hukukta tanımlanmış olan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbiri mevcut değildir." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık bildirisinde, ABD Başkanı'nın açıklamasının halkları kutuplaştırmak ve bölgede barış ve istikrarın sağlanmasını zorlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyeceği vurgulandı.

Bildiride, "ABD'nin tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklaması, Türk halkının vicdanında da asla kabul görmeyecek, karşılıklı güven ve dostluğumuzu sarsan sarılması zor derin bir yara açacaktır. ABD Başkanı'nı bazı siyasi çevreleri tatmin etmek dışında başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu vahim hatasını düzeltmeye; tarihten düşmanlık çıkarmaya çalışan bu çevrelerin gündemine hizmet etmek yerine, başta Türk ve Ermeni halkları arasında olmak üzere, bölgede barış içinde birarada yaşama pratiğinin tesis edilmesine yönelik çabaları desteklemeye davet ediyoruz." denildi.

Paşinyan: Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısını onurlandırdı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD Başkanı'nın soykırım ifadesi üzerine "Tüm Ermeniler için çok önemli bir gün. Başkan Biden Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısını onurlandırdı." mesajı yayımladı.

Paşinyan, soykırım kararının ABD Kongresi'nin tarafından 2019'da kabul ettiğini hatırlatarak, Biden'in açıklaması ile ABD'nin insan haklarını ve evrensel değerleri korumaya olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Bahçeli: Tarihimiz bu konuda tertemizdir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "Türk milletinin şerefli geçmişinde ne soykırım mahcubiyeti ne katliam zilleti vardır. Tarihimiz bu konuda da tertemizdir. Bahçeli: "Biden’ın skandal ve sakat açıklamasıyla Türkiye-ABD ilişkileri bundan sonra bambaşka bir mecraya savrulma riski taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER