Pentagon sözcüsü Kirby açıkladı: “Afganistan’daki tahliyelere yardımcı olması için gönderilen 3 tabur yola çıktı.''

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Afganistan’daki tahliyelere yardımcı olması için gönderilen 3 taburun başkent Kabil’e gitmek üzere yola çıktığını belirterek, “Afganistan’daki birliklerimize yönelik herhangi bir saldırıya güçlü ve uygun bir şekilde karşılık verilecek” dedi.

Pentagon sözcüsü  Kirby açıkladı: “Afganistan’daki tahliyelere yardımcı olması için gönderilen 3 tabur yola çıktı.''

ABD birliklerinin Afganistan’dan geri çekilme sürecinin başlamasının ardından Taliban, hakimiyet alanını genişletmeyi sürdürürken, ABD, Afganistan’daki tahliyelere yardımcı olması için yaklaşık 3 bin askerin Kabil Havalimanı’na gönderileceğini duyurmuştu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby düzenlediği basın toplantısında, ABD birliklerinin tahliyelere destek için Kabil’e acil konuşlandırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, 3 taburun Afganistan’ın başkenti Kabil’e gitmek üzere yola çıktığını ve 3 bin askerin büyük kısmının hafta sonuna kadar kente ulaşmasını beklediklerini söyledi. Kirby, Taliban’ın Afganistan’daki vilayet merkezlerinin yarısından fazlasında kontrolü eline geçirmesine yönelik, "Taliban’ın hareket etme hızından kesinlikle endişe duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Ülkedeki ABD birliklerinin çekilmesinin 31 Ağustos’a kadar tamamlanıp tamamlanmayacağı sorusunu da yanıtlayan Kirby, "Güvenlik durumunu her gün izliyor olacağız. Size şu an nerede olduğumuzu söyleyebilirim. Bugün neredeyiz. Bize verilen görev, Dışişleri Bakanlığı’nın ay sonuna kadar personeli azaltmasına destek olmaktır. İşte bu yüzden odaklandığımız şey bu. Odaklandığımız zaman çizelgesi bu ve herhangi bir şekilde, sola veya sağa ayarlamamız gerekirse bunu yapacağız ama her zaman güvenlik koşullarını değerlendireceğiz." dedi.

Kirby, Kabil’in şu anda "yakın" bir tehditle karşı karşıya olmamasına rağmen Taliban’ın şehri kuşatmaya çalıştığının açık olduğunu belirterek, ABD’nin Afganları her zaman ve her alanda desteklemeye devam edeceğini yineledi. Afganistan hükümet güçlerine verilen desteğin Taliban’ın eline geçmesini önlemek için kesilmesi gerekip gerekmediği sorusuna yanıt veren Kirby, "Afgan ulusal güvenlik ve savunma güçlerini hala destekliyoruz. Afgan hükümetini, Kabil’deki seçilmiş hükümeti destekliyoruz ve yapmaya odaklanacağımız şey bu. Şu anda yaptığımız şeye odaklanmak istiyoruz. Ufuk ötesi için hala sözleşme desteği üzerinde çalışıyoruz. Afganistan’dan gelebilecek tehditlere tekrar maruz kalmamak için bölgede güçlü terörle mücadele yeteneklerine sahip olduğumuzdan emin olmaya devam ediyoruz." dedi.

Kirby, Taliban’ın ABD yapımı silahları ele geçirerek Afganistan’ı ele geçirmesi gibi bir ihtimal olup olmadığına ilişkin sorulara ise, “Geleceği göremiyorum. Size söyleyebileceğim tek şey, 11 Eylül’den sonra Afganistan’a konuşlandırılan askerlerimiz, Afganistan’ın, ABD’ye yönelik terör saldırılarının ardından güvenli bir sığınak olmasını önlemek için gerekenleri yaptılar. Bu süreçte, Afganistan’da çok fazla ilerleme kaydedildi. Açıkçası bu ilerlemeyi riske atmak istemiyoruz.” şeklinde yanıt verdi.

Taliban’ın müzakereyle gerçekten ilgilenip ilgilenmediği sorusuna ise, "Bence bu, Taliban liderlerine sorulması gereken bir soru, Doha’da bir ekipleri var. Geçmişte müzakerelere katıldılar” diyen Kirby, Afganistan’daki durumun sonucunu görmekle hala ilgilendiklerini ve uluslararası toplumun geri kalanın da ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Kirby, “Afganistan’daki birliklerimize yönelik herhangi bir saldırıya güçlü ve uygun bir şekilde karşılık verilecek.” dedi.

Kabil’deki ABD Büyükelçiliği’nden personele hassas malzemeleri imha etme talimatı

Kabil’deki ABD Büyükelçiliği, personele “kötü amaçla kullanılabilecek” hassas malzemelerin yok edilmesi talimatını verdi. ABD Büyükelçiliği’nin bildirisinde, personele kağıtlar ve elektronikler de dahil olmak üzere tüm mülk üzerindeki hassas malzemelerin miktarını azaltma çağrısında bulunularak, "Lütfen elçilik veya ajans logoları, ABD bayrakları veya propaganda çabalarında kötüye kullanılabilecek diğer öğeleri de imha edin." denildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER