Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “Türkiye yatırımcılar için dünyanın en güvenli limanı”

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir fabrikanın VRV Dış Ünite Üretim Tesisi açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Her zaman söylüyoruz; merkezi konumu, güçlü finans sistemi, istikrarlı makroekonomik yapısı ve cazip teşvikleriyle Türkiye, yatırımcılar için dünyanın en güvenli limanı. Şundan emin olabilirsiniz, ülkemizde yatırım yapan herkes kazandı, bundan sonra da kazanmaya devam edecek” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “Türkiye yatırımcılar için dünyanın en güvenli limanı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir fabrikanın VRV Dış Ünite Üretim Tesisi açılışına katıldı. Hendek ilçesinde bulunan açılışa Bakan Varank’ın yanı sıra Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, fabrika yönetimi ve çalışanları katıldı. Türkiye’nin, yatırımcılar için dünyanın en güvenli limanı olduğunu aktaran Bakan Varank, ülkeye yatırım yapan herkesin kazandığını ve bundan sonra da kazanmaya devam edeceklerini söyledi.
  
  Açılış konuşmaları ile başlayan programda Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Sakarya denince bisiklet, spor, tarım, sanayi şehri akla geliyor. Sahip olduğumuz avantajı en iyi şekilde değerlendirmek için el birliği içerisinde çalışıyoruz. Şehrimiz için gündüz gece demeden çalışmaya devam ediyoruz. Sakarya’da işsizlik oranı yok denecek kadar azdır. Sadece ve sadece iş seçme vardır. Sakarya üretecek, Türkiye kazanacak” derken, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise, “Sakarya dersine iyi çalışan bir şehir. Türkiye değil dünyada önemli bir üretim merkezi, turizm, tarım şehri olmayı hedefleyen bir şehir. Dersine ortak akılla çalışan ve o hedefler etrafında kenetlenmiş bir şehir. Özellikle ülkemizin ihracat odaklı büyüme hamlesine katkı verecek şehirlerden bir tanesi. Şehrimizin önemli şirketlerinden birisi, bu yatırımlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
  
  “Ülkemizde yatırım yapan herkes kazandı ve kazanmaya devam edecek”
  Sözlerine Pençe-Kilit operasyon bölgesinde şehit düşen Mehmetçiklere Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Bakan Varank, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gündeminde gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Bugün de hamdolsun bu gündeme uygun, dolu bir program çerçevesinde sabahtan beri koşturuyoruz. Şimdi de Sakarya Hendek’te, şehrimiz ve ülkemiz için önemli bir yatırımın açılışını gerçekleştiriyoruz. Sanayimizin parlayan yıldızı Sakarya’da özellikle yüksek teknolojili alanlardaki yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor. Sakarya potansiyeliyle, ülkemiz ekonomisinin dönüşümüne ev sahipliği yapacak şehirlerimizden biri. Burası; sahip olduğu nitelikli insan kaynağı, teknolojik yetkinlikleri, altyapı imkanları ve üretim kabiliyetleriyle yatırımcılara çok cazip fırsatlar sunuyor. Bu nedenle de ulusal ve uluslararası birçok firma, buraya yatırım yapmayı tercih ediyor. Her zaman söylüyoruz; merkezi konumu, güçlü finans sistemi, istikrarlı makroekonomik yapısı ve cazip teşvikleriyle Türkiye, yatırımcılar için dünyanın en güvenli limanı. Şundan emin olabilirsiniz, ülkemizde yatırım yapan herkes kazandı, bundan sonra da kazanmaya devam edecek. Ben bu vesileyle küresel şirketleri, üretim ve Ar-Ge yatırımları yapmak üzere Türkiye’ye davet ediyorum. Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim, hep birlikte kazanalım” dedi.

  “Ülkemizin sektördeki küresel rekabetçiliğini çok daha ileri bir noktaya taşıyacak”
  Bu grup iklimlendirme sektörünün globalde en büyük firması. 85 binden fazla çalışanıyla beş kıtada, 160 ülkede faaliyet gösteriyor. Hala da çok hızlı ve başarılı bir şekilde büyümeye devam ediyor. İşte geçen yıl globalde elde ettiği 24 Milyar Euro’ya yakın ciroyla küresel pazar payını yüzde 25 oranında daha artırdığını görüyoruz. Benzer bir büyüme anlayışını Türkiye’de de benimsendiğini görmekten ziyadesiyle memnunuz. Türkiye piyasasına girdiklerinden beri ülkemizde teknolojiye ve insan kaynağına yatırım yapmaya devam ettiler. Bunun sonucunda da 2011 yılına kıyasla bugün 27 kat daha yüksek bir büyüklüğe ulaştılar. Açılışını yaptığımız VRV üretim tesisindeki üretim teknolojisi Japonya’dan sonra ilk kez sadece Türkiye’de kullanılıyor. Bu alanda üretim yapan Avrupa’nın ikinci büyük VRV üreticisi unvanını alacak. Üretim ve ihracat anlamında da muazzam bir performanstan bahsediyoruz. Şirket geçen yıl gerçekleştirdiği ihracatla, Türkiye’nin ilk 100 ihracatçısından biri oldu. Yeni ve yüksek teknolojili ürünler geliştirmek üzere şirket bünyesinde Bakanlığımız desteğiyle kurulan bir Ar-Ge merkezi olduğunu da memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Bugün açılışını yaptığımız VRV üretim tesisi firmanın gücüne güç katacak, ülkemizin sektördeki küresel rekabetçiliğini çok daha ileri bir noktaya taşıyacak. Tabi biz de bu süreçte firmayı asla yalnız bırakmadık. Nasıl şimdiye kadar bu ülkeye değer katan tüm yatırımcıların yanında olduysak; firmanın bu yatırımını kolaylaştırmak üzere gerekli desteği kendilerine sağladık. Düzenlediğimiz teşvik belgesiyle kendilerine cazip avantajlar sunduk. Firmada ülkemize getirdiği teknolojiyle, oluşturduğu istihdamla ve ürettiği katma değerle bu desteği sonuna kadar hak ettiğini kanıtladı” diye konuştu.


  
  “Kendi kendine yetebilen üretim kabiliyeti olan bir ekonominin oluşturulması şart”
  Varank, “Pandemi ve savaş koşullarının bizlere bir kez daha net şekilde gösterdiği bir husus var. Kendi kendine yetebilen, kritik ürün ve teknolojilerde üretim kabiliyeti olan bir ekonominin oluşturulması şart. Biz zaten bunu tesis etmek üzere Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu tasarlayıp uygulamaya başlamıştık. Bu vizyon çerçevesinde kapsamlı bir planlama yaptık ve her alanda atılımlara hızlıca başladık. Bu bağlamda, Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminden girişimciliğe, dijitalleşmeden beşeri sermayenin geliştirilmesine kadar çok kapsamlı politikalar uyguluyor ve sanayimizin konvansiyonel üretimini modernize ediyoruz. Bu yaklaşımımızın olumlu sonuçlarını da birçok alanda gözlemleyebiliyoruz. Bugün Türk sanayisinin yüksek katma değerli teknolojik ürünleri üretip tüm dünyaya ihraç edebilen bir yapıya kavuşması bu vizyonun bir tezahürüdür” şeklinde konuştu.

  
  “Yürüttüğümüz her politikada gençleri paydaşımız olarak görüyoruz”
  Fırsat ve imkan verildiğinde Türk gençliğinin yapabileceklerinin bir sınırı olmadığını belirten Bakan Varank, “Bunun sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi ancak gençlerin bu alana öncülük etmesiyle mümkün. Bu nedenle biz, yürüttüğümüz her politikada gençleri paydaşımız olarak görüyoruz. Havacılıktan uzaya, savunma sanayiinden elektrikli araçlara, yazılımdan yapay zekaya kadar birçok alanda yaptığımız atılımlara gençlerin öncülük etmesini istiyoruz. Fırsat verildiğinde, imkan tanındığında Türk gençliğinin yapabileceklerinin bir sınırı olmadığına defalarca şahit olduk. Son dönemde ülkemizden çıkan milyar dolarlara ulaşan Turcorn’lar, ya da ordumuza teslim ettiğimiz Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’mız bu örneklerin sadece birkaç tanesi. TÜBİTAK desteğiyle ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek üzere yetiştirilen genç bilim insanlarımız son dönemde katıldıkları tüm yarışmalardan başarılarla dönüyorlar. İşte yine dün gençlerimiz Avrupa Fizik Olimpiyatında madalyalar kazanarak bizleri gururlandırdılar. Ülkemize bu gururu yaşatan milli takım öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Bizim buradaki temel gayemiz bilim ve teknoloji gerektiren her alanda bu örnekleri çoğaltmak ve ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapmaktır. Bunu da TEKNOFEST gençliğinin öncülüğünde yapacağımızdan en ufak bir şüphe duymuyoruz” ifadelerini kullandı.


  
  “TEKNOFEST bir çığ gibi büyüyor ve uluslararası bir formata bürünüyor”

  Bir çığ gibi büyüyerek uluslararası bir formata büyüyen TEKNOFEST’in, Azerbaycan’dan başlatılacağını aktaran Bakan Varank, Bildiğiniz üzere; dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te düzenlenen teknoloji yarışmalarına ortaokul, lise ve üniversite çağındaki gençler kendi projeleriyle katılıyorlar. Kendi geliştirdikleri roketleri, elektrikli otomobilleri, insansız hava araçlarını ve denizaltıları yarıştırıyorlar. Bu yarışmalarda yalnızca teknik beceri edinmiyorlar. Hayal kurmayı, takım ruhunu, mücadele azmini öğreniyorlar. Biz de onlara bu maratonda yoldaşlık ediyoruz. Projelerini tasarlayıp sonrasında da hayata geçirmeleri için gereken tüm maddi ve teknik desteği sağlıyoruz. Böylelikle bir yandan ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını geliştirirken diğer yandan da başrolünde gençlerin olduğu dinamik bir ekosistem oluşturuyoruz. 2018 yılından beri her yıl düzenlediğimiz TEKNOFEST bir çığ gibi büyüyor ve uluslararası bir formata bürünüyor. Gururla belirmek isterim ki TEKNOFEST’i yarın Azerbaycan’da başlatıyoruz. Böylece organizasyonumuzun küresel marka olma yolundaki ilk adımını atmış olacağız. Türk gençleri gibi Azeri gençlerinin de teknolojiye olan ilgisini artıracak, yeni teknoloji dehalarını birlikte keşfedeceğiz. İki ülke Cumhurbaşkanlarının da katılacağı bu organizasyondaki heyecanı bizimle birlikte paylaşmak üzere herkesi TEKNOFEST Azerbaycan’ı yakından takip etmeye davet ediyorum. İnşallah Eylül ayında da bu heyecanı Karadeniz’e taşıyacak ve TEKNOFEST’i Samsun merkezli olarak düzenleyeceğiz” dedi.

  Firmanın VRV Üretim Tesisi, hediye takdimi, fotoğraf çekimi ve kesilen kurdelenin ardından açıldı.


  

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER