İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Vali Kaldırım Başkanlığında Toplandı

Valimiz Sayın Çetin Oktay Kaldırım, İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) sorumlu kurum ve kuruluşlara tanıtımı, amaç, hedef ve eylemlerin görüşülmesi, İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu'nun kurulması amacıyla gerçekleştirilen İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısına başkanlık etti.

İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Vali Kaldırım Başkanlığında Toplandı

“İlin Afet Risk ve Tehlikeleri Ele Alındı”
Garnizon Komutanı, Vali Yardımcıları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Bürokratları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve STK temsilcileri ile diğer üyelerin online katıldığı toplantıda, İlimizde meydana gelebilecek her türlü afet ve acil durumlar karşısında uygulamaya konulacak olan planlar ve afet yönetimini ilgilendiren konular masaya yatırılırken, destek ve çözüm ortağı kurumlar tarafından afet öncesi, esnası ve sonrasında yürütülmesi gereken faaliyetler, İlin afet risk ve tehlikeleri de ele alındı.


İRAP Sunumu Yapıldı”
Toplantıda AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş 5 yıllık hazırlanan İRAP eylem planına dair bir sunum gerçekleştirerek; planın hazırlık aşamaları ve sonrasında yürütülecek izleme-değerlendirme çalışmalarının neler olduğunu, eylem planına ilişkin 5 modülün hazırlandığını, bu anlamda çalıştaylar yapılarak çeşitli kararlar alındığını, sorumlu ve destekleyici kurumlarla ilgili görevlendirmelerin yapıldığını, bugüne kadar yapılan 283 eylemle alakalı tüm  kurumların çalışmalarını çok önemsediklerini ifade etti.


“Afet Yönünden Riskli Bir Bölgedeyiz”
İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında amaç, hedef ve eylemlere yönelik yapılan çalışmalarla afete karşı dirençli bir şehir oluşturmak amacında olduklarına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Afetler yönünden hem ülkemiz hem de İlimiz riskli sayılabilecek bir bölgede yer almaktadır. Geçmişte yaşadığımız tecrübelere bakarsak, İlimizin de özellikle afetler konusunda acı tecrübesi var.  Deprem, sel, heyelan ve orman yangını gibi birçok afete maruz kalabileceğimiz bir coğrafyada bulunduğumuz için, afet bilinciyle afetlere hazırlıklı bir şekilde yaşamayı çok iyi bilmemiz gerekiyor. Daha önceki senelerde ülkemizin ve İlimizin yaşamış olduğu depremlerden, sel felaketlerinden, yangınlardan çıkarılan derslerle, afetlere yönelik önemli müdahale planları hazırlandı. Bu planlar dâhilinde hem ülke genelinde hem de 81 il ile birlikte İlimizi ilgilendiren afet müdahale planlarımız yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor.

“Afetlere Hazırlık Tatbikatları Başarı İle Gerçekleştirildi”
Bir yandan afetle mücadele kapsamında planlar hazırlayıp çalışmalar yaparken diğer yandan da farkındalık oluşturmak için çeşitli eylem planları hazırlandı. Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla geçtiğimiz 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı ilan edilmişti, bu kapsamda İlimizde de çeşitli farkındalık çalışmaları yaparak geçen yıl 750 bin vatandaşımıza ulaşmayı başardık.


“Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı” İlimizde Başarıyla Gerçekleştirildi
Geçtiğimiz gün de 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında İçişleri Bakanlığımız ve Millî Eğitim Bakanlığımız öncülüğünde, AFAD Başkanlığımızın Koordinasyonda 81 il ile birlikte İlimizdeki 1274 eğitim kurumumuzda 216 bin öğrencimizle eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz ve deprem gibi önem arz eden afetlere karşı her daim hazırlıklı olmamız gerektiğinin altının çizildiği, ‘Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı’ gibi önemli bir farkındalık gerçekleştirildi. Ülkemizin fay hattı üzerinde olduğunu ve yüksek deprem riski içerisinde bulunduğunu göz önüne aldığımızda, burada elbette en önemlisi deprem gibi doğal bir afete karşı çocuklarımızın, gençlerimizin, öğretmenlerimizin ve vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu ortamlarda bireysel ve topluluk olarak o anda neler yapılması ve hangi durumda nasıl hareket edilmesi konusunda bilinçlendirme ve bilgilendirme konularıydı.


“Afetlere Karşı Hazırlıklı Olmalıyız”
Her bir bireyimizin deprem, yangın, sel gibi afetlere karşı eğitimli olması, hazırlıklı olması ve bununla ilgili son derece duyarlı ve bilinçli davranması gerekiyor. Herhangi bir afete ne kadar hazırlıklı olunduğu, afet anında vereceğimiz arama kurtarma hizmetlerinin, sağlık hizmetlerinin, güvenlik hizmetlerinin, barınma ve iaşe hizmetlerinin nelerden oluştuğu, eksiklerimizin neler olduğu hususunda da gerekli çalışılmaları yapmakla mükellefiz. Hepimiz afetleri yaşadık ve birçoğumuz bu gibi durumlarda görev yaptık, tecrübe yaşadık. Allah esirgesin ama karşılaşabileceğimiz büyük bir afette kurul üyelerimizin nerede, nasıl, hangi görevleri olduğunu iyi bilerek organize ve koordine olunması, onların sorumluluğundaki birimlerin iyi ve verimli çalışabilmesi de hayati önem taşımaktadır. En iyi, en mükemmel planlar hazırlamamız kadar, uygulamada neler yapabileceğimizi de ince detayına kadar bilmemiz gerekiyor. Tüm birimlerimizle afetlerle en iyi şekilde müdahale edebilme kabiliyeti ve kapasitesine sahip olarak, vatandaşlarımıza en az etkilenmeyle en iyi hizmeti sunabilmeliyiz.


“Her Anlamda Geçmişe Göre Çok Daha Hazırlıklıyız” 
Geçmişten bugüne yaşadığımız afetlere ve afet anında ve sonrasında yapılanlara baktığımızda; ülkemizde ve İlimizde her açıdan çok daha iyi durumda olduğumuzu görebiliyoruz. Özellikle deprem, sel, orman yangını gibi afetlerde devletimizin tüm kademelerinin ve ekiplerinin anında, etkin, hızlı, koordineli müdahalelerine şahit olduk. Ben de deprem gibi önemli bir afeti Elazığ Valiliği görevinde bulunduğum süre içerisinde bire bir yaşadım. Orada her açıdan çok başarılı, örnek bir müdahale ve çalışma ortaya koyduk. Her anlamda; kurumsal kapasite, kamu-sivil toplum-gönüllülerin son derece koordineli uyum içinde çalışması, donanımlı araç-gereç, arama kurtarma faaliyetleri, sağlık ve yardım hizmetleri, barınma, geçici konaklama ve iaşe hizmetleri, eğitimli ve donanımlı personel, deprem anı ve sonrası her türlü hizmeti götürme gibi birçok konuda çok iyi bir noktada olduğumuzu yaşayarak müşahede ettik. Bu tecrübeler ışığında bunlara ek olarak burada yapmamız gereken ilave çalışmaları da işin içerisine katarak, Sakarya Afet Müdahale Planı, İl Afet Risk Azaltma Planı gibi hazırlanan her planda bize düşen görevleri tam ve eksiksiz bir şekilde yerine getirme gayreti içindeyiz. Zaten İlimizde bu konuda tüm kurum ve kuruluşlarımız, Büyükşehir Belediyemiz, yerel yönetimlerimiz ve STK’larımızın çok güzel bir işbirliğine şahit oluyoruz. Vatandaşlarımıza dönük olarak da afetlere karşı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına önem vermeli ve geçmişte yaşadıklarımızdan ders çıkararak hafızamızı da taze tutmalıyız” dedi.


Afetler kapsamında İRAP gibi önemli bir planının hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik eden Vali Kaldırım, toplantının sonunda kurul üyelerine çalışmalarında başarılar diledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER