Dijital Türkiye Platformu ‘’Dijitalleşme Yolunda Türkiye Raporu’nu’’ Yayınlandı

TBV, TÜBİSAD ve TESİD iş birliğiyle kurulan Dijital Türkiye Platformu, KPMG Türkiye ile birlikte hazırladığı "Dijitalleşme Yolunda Türkiye" raporu yayınladı.

Dijital Türkiye Platformu ‘’Dijitalleşme Yolunda Türkiye Raporu’nu’’ Yayınlandı

TBV, TÜBİSAD ve TESİD’in iş birliği doğrultusunda kurulan Dijital Türkiye Platformu, geçtiğimiz günlerde KPMG Türkiye ile bir araya gelerek yaptığı Dijitalleşme Yolunda Türkiye raporunu yayınladı. Ülke ve dünya genelindeki etkilerini sürdüren Corona virüs salgını döneminde iş dünyasının yoğun hızına maruz kaldığı dijitalleşme dönemine ilişkin önemli verileri gözler önüne seren araştırma, önümüzdeki bir yıl boyunca devam etmesi beklenen sürece ilişkin bilinmesi gereken noktaları aydınlatmış oldu.

Online Toplantıyla Açıklanan Rapordan Detaylar

Bu sene ikinci kez hazırlanan ve Türkiye’deki dijitalleşme trendlerini yakından inceleyerek oluşturulan Dijitalleşme Yolunda Türkiye raporu, yine TBV, TÜBİSAD ve TESİD iş birliğinin sonucu olan Dijital Türkiye Platformu ve KPMG Türkiye ortaklığıyla duyuruldu. Ülke için yol haritaları oluşturmada ve hedef belirlemede önemli veriler sunan rapor, bu sene online bir basın toplantısı aracılığıyla ilgililere duyuruldu.

Digital Europe Genel Direktörü Cecilia Bonefeld Dahl ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından gerçekleştirilen online toplantı açılışını takiben, raporda yer alan bilgilerden yola çıkarak  gibi beklenmedik durumların ani etkileri ve gelecekte devam edebilecek olan fırtınaları atlatmak için gerekli görülen iş modelleri dijital dönüşüm süreci dahilinde yorumlandı.

Etkili ve sürdürülebilir bir iş modeli kurmak için vakit kaybetmeden dahil olunması önerilen dijitalleşmeye ilişkin bolca vurgunun yapıldığı toplantıda Ali Taha Koç, dijitalleşme gelişmelerinin Sanayi Devrimi’ne olan benzerliğine dikkatleri çekti. Dijitalleşmeyle birlikte kurumların daha dayanıklı bir hale geldiği ve dijitalleşme yeteneği olan sektörlerin daha hızlı yükseldiğini dile getiren Cecilia Bonefeld Dahl ise dijitale yapılan yatırımlarının güncel olarak Avrupa’nın en büyük gündemi haline geldiğini hatırlattı.

Güncel Rakamlar ve Hedeflere Yönelik Vurgular

750 milyar Euro tutarındaki salgın paketinin %20’sinin dijitale ayrıldığı Avrupa Parlamentosu kararlarını hatırlayan Dahl, sağlıkta, eğitimde ve pek çok alanda inovasyonun, dijital altyapıların ve KOBİ sistemlerinin öneminin altını çizdi. Veri analizleri ve yapay zeka için eşsiz bir yıl olmasını bekledikleri 2021’de akıllı otomasyon çağı ve çevrimiçi öğrenme adına önemli hedefler bulunduğunu belirten Dahl, ayrıca AB’nin;

  • KOBİ’lerin yüzde 50’si büyük veri analizi kullanmalı şu anda bu rakam yüzde 12
  • KOBİ’lerin yüzde 30’u birden fazla Avrupa sınırında iş yapmalı, şu anda bu rakam yüzde 8.4
  • Öğretmenlerin yüzde 84’ü kendini dijital teknolojileri kullanmaya hazır hissetmeli, şu anda bu rakam yüzde 40 
  • Araştırma ve yeniliklerin yüzde 10’unun bilişim ve iletişim sektörlerine yapılmalı, şu anda bu rakam yüzde 6.9
  • Avrupalı vatandaşların yüzde 75’i e-devlet kullanmalı, şu anda bu rakam yüzde 56
  • Çalışan kadınların yüzde 6’sı bilişim ve iletişim sektöründe olmalı, şu anda bu rakam 1.4 
  • 2025’e kadar unicorn yatırımlarının yüzde 25’i Avrupa’da olmalı

gibi 2030’a yönelik hedeflerinden detaylı şekilde bahsetti.

Türkiye Platformu ile yaptıkları çalışmada "Dijitalleşen Türkiye" için bir yol haritası çıkardıklarını belirten KPMG Türkiye Teknoloji Sektörü Lideri Gökhan Mataracı ise Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunun ana yapı taşlarının RPA’den akıllı otomasyonabulut stratejisinden nesnelerin interneti ve bağlanabilirliğesiber güvenlikten akıllı şehirlere uzanan bir dizi gelişmeden oluştuğunu aktardı.

Rapora göre akıllı otomasyon çağı ve çevrimiçi öğrenme, hem teknolojik farkındalığın artmasını hem de kültürel gelişmeyi sağlayacak. Dijitalleşme yolundaki Türkiye’nin 2025 hedeflerini ise eğitim (e devlet kullanım oranının yüzde 80’e ulaşması), bağlanabilirlik, bulut bilişim (kullanımın yüzde 60 seviyesine gelmesi), dijital servis kullanımının artmasıfırsat eşitliği ve girişimci yaklaşımların benimsenmesi. "Dijitalleşme Yolunda Türkiye" raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2021, 16:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER