Güney Kıbrıs Savunma Bakanı’ndan orduya ‘Tetikte olun’ talimatı

Türkiye ve Yunanistan arasında gerilim son dönemde giderek artarken, Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Charalambos Petrides'den de dikkat çeken bir açıklama geldi.

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı’ndan orduya ‘Tetikte olun’ talimatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yönelik açıklamaları sadece Atina’da değil Güney Kıbrıs'ta da gündemin ilk sırasına oturdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu katıldığı etkinlikte “Ey Yunan, tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. Yunanistan’a tek cümlemiz var, İzmir’i unutma. Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullanmıştı. 

Bu sözlere Atina'dan çok sert açıklamalar gelirken Güney Kıbrıs'ta da Savunma Bakanı Charalambos Petrides, Türkiye'ye yönelik gözdağı niteliğinde ifadeler kullandı. Dün Lefkoşa'da askeri okul açılış töreninde konuşan Petrides, Milli Muhafız Ordusu'nun olası bir gerilime karşı sürekli tetikte olması gerektiğini söyledi. 

Petrides, Güney Kıbrıs Milli Ordusu'nun operasyonel kapasitesini artıracaklarını da kaydederek Türkiye'nin “uzlaşmaz bir taraf” olduğunu öne sürdü. Rum bakan, “Türkiye, genişlemeci politikalarla Yunanistan ve Kıbrıs'a yönelik yasa dışı eylemleri ve ihlalleri artırdı” diye konuşarak ordunun sürekli hazır olması ve büyümesi gerektiğini kaydetti.

Yunan ve Güney Kıbrıs basını, Petrides'in bu sözlerinin Erdoğan'ın açıklamalarının ardından geldiğine dikkat çekti.

Son dönemde orduyu modernleştirme çabalarına hız veren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, haziranda da Fransız Airbus Helicopters şirketiyle 6 savaş helikopteri satın almak için anlaşma imzalamıştı. 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER