Ukrayna'da okuyan öğrenciler için denklik başvuruları başladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ukrayna’daki savaştan kaçıp yurda dönen öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilik haklarıyla ilgili ayrıntıları açıkladı. Gerekli şartları sağlayanların yatay geçiş yapabileceği, şartları sağlamayanların ise özel öğrenci statüsüyle öğrenim hayatlarına devam edebilecekleriyle ilgili karar 9 Mart 2022 tarihinde duyurulmuştu.

Ukrayna'da okuyan öğrenciler için denklik başvuruları başladı

YÖK Başkanı yaptığı açıklamayla sürecin nasıl işleyişine dair detayları paylaştı. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda yapılan basın toplantısında, “Üzerimize düşen sorumluluk gereği, Ukrayna’da öğrenimlerini yarıda bırakarak ülkemize dönmek zorunda kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin eğitimlerinin aksamadan devam edebilmesini hedefliyoruz” diyen Özvar, bu konuda atılacak adımları şöyle anlattı:

“Kontenjanlar yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından belirlenerek 11 Nisan Pazartesi gününden önce internet sayfalarında yayımlanacaktır. Öğrencilerin 11-15 Nisan tarihlerinde yatay geçiş için gerekli belgelerle beraber ilgili yükseköğretim kurumlarına başvuru yapması gerekiyor.
Yükseköğretim kurumları başvuruları değerlendirip, kontenjanın yarısı kadar yedek adayla birlikte 20 Nisan mesai saati bitimine kadar sonuçları internet sayfalarında ilan edeceklerdir. 21-22 Nisan tarihlerinde asil adayların kayıtları yapılacaktır. Boş kontenjan kalması durumunda, yedek aday listeleri 23 Nisan’da ilan edilerek yedek aday kayıtları, 25 Nisan mesai saati bitimine kadar yapılacaktır. İlan edilen tarihlerde ilgili programlara kayıt yaptırmayan adaylar bu haklarından vazgeçmiş sayılacaktır.

BAŞVURAN ÖĞRENCİ SAYISI 4 BİN
Başvururan öğrenci sayısıyla ilgili rakamlar da veren YÖK Başkanı Özvar sözlerine şöyle devam etti:
Bugüne kadar YÖK’ün web sayfası aracılığıyla bilgisini paylaşan öğrenci sayısı toplam 4 bin 8’dir.
Bu öğrencilerin yüzde 20’si İstanbul, yüzde 6’sı İzmir, yüzde 5’i Ankara kalanları da diğer illerde ikamet etmektedir. Öğrencilerin 3 bin 218’i erkek, 789’u kadın öğrencidir. Başvuruda bulunanların yüzde 29’u tıp fakültesi, yüzde 10’u diş hekimliği, yüzde 9’u hukuk ve yüzde 5 buçuğu mimarlık öğrencisidir. Bu dört programa kayıtlı olduğunu beyan eden öğrencilerin toplam başvuranların içindeki oranı yüzde 54 buçuğu bulmakta.

BAŞVURU YAPANLARIN YÜZDE 26’SI YKS’YE GİRMEMİŞ
Başvuruda bulunanların yüzde 74’ü daha önce Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS’ye girmiş öğrencilerdir. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 60’ı hazırlık, 1 ve 2'nci sınıfa kayıtlıdır. Yurt dışından ülkemizdeki bir üniversiteye yatay geçiş için öncelikle kayıtlı olunan üniversitenin tanınması gerekiyor. Kurulumuzca tanınan Ukrayna üniversitelerinin isimleri Başkanlığımız internet sayfasında yer almaktadır.

YKS PUANI YOKSA YURT DIŞINDAKİ SINAVINA BAKILACAK
Bundan sonra ise yatay geçiş başvurusunda bulunacak adayın Türkiye’deki ÖSYS-YKS sınavlarına girip girmediği tespit edilecek, girmiş ise aldığı puana göre bir değerlendirme yapılacaktır. ÖSYS-YKS’ye girmemiş ise, adayın kabul edilen SAT ve Abitur gibi uluslararası bir sınava girip girmediğine ve girmiş ise aldığı puanlara bakılacaktır. Aday bu sınava da girmemiş, fakat Ukrayna’daki bir üniversiteye kayıt yaptırmış ise, o adayın kayıt yaptırdığı üniversitenin, uluslararası Üniversite sıralamalarında kabul edilen bir seviyede olup olmadığına göre değerlendirme yapılacaktır. Özel öğrencilik statüsü için bu şartlara bakılmayacaktır.

ÖZEL ÖĞRENCİLİK STATÜSÜ
Özvar özel öğrencilik statüsünün şartları hakkında ise şunları söyledi:
“Ukrayna’da bir üniversiteye kayıtlı olup, yatay geçiş değil de, Türkiye’de özel öğrencilik statüsünden faydalanmak isteyen adaylar için de gerekli kolaylıkları sağladık. Yatay geçiş hakkı elde edememiş ancak Ukrayna’daki bir yükseköğretim kurumunun örgün veya yaygın bir eğitim programında kayıtlı olan öğrenciler, ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında özel öğrenci statüsünde eğitim ve öğretimlerine devam edebileceklerdir.

ÖZEL ÖĞRENCİLİK DİPLOMA HAKKI VERMİYOR
Özel öğrencilik hakkından yararlanılabilmesi için öğrencinin, en az birinci sınıfa devam ediyor olması gerekir. Bir yükseköğretim kurumunun hazırlık sınıfına kayıt olmak tek başına ülkemizdeki bir diploma programında özel öğrencilik imkanından yararlanma hakkı vermez. Özel öğrencilik, süresi ne olursa olsun, özel öğrencilik imkânından yararlanılan üniversiteden diploma/unvan/statü talep etme hakkı vermez. Özel öğrencilik statüsünde öğrenim gören öğrencilere, dönem sonunda, aldıkları teorik/uygulamalı derslere ilişkin AKTS kredileri ve sınav sonuçları gibi kazanımları gösteren onaylı bir belge verilir.
Özel öğrenci, yetkili kurulları tarafından belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdür. Vakıf yükseköğretim kurumları özel öğrencilerden, özel öğrencilik talebinde bulunulan diploma programına kayıtlı Türk vatandaşı öğrencilerin dönem başına ödediği ücretten fazlasını talep edemez. Vakıf üniversiteleri burs sağlamak isterse sağlayabilir.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2022, 09:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER