Ünlü Yunan Profesör Alexis İraklidis: “Rusya-Ukrayna Savaşı Ege’yi De Karıştırır”

Uzun yıllar BM’de görev alan uluslararası ilişkiler hocası, dünyanın ana gündem maddesini değerlendirdi. İraklidis, “Batı’nın gözü önünde yaşananlar ve yetersiz tepkiler diğer agresif fikirlerin de önünü açar. Türkiye-Yunanistan arasında silahlanma, it dalaşı, gerginlik artar” dedi. 

Ünlü Yunan Profesör Alexis İraklidis: “Rusya-Ukrayna Savaşı Ege’yi De Karıştırır”

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, dünyanın gözü önünde devam ediyor. Başkent Kiev dahil şehirlere füzeler yağıyor, insanlar 2022 yılında metroda uyuyor, öğretmenler sığınaklarda ders veriyor. Böyle bir atmosferde ABD ve Avrupa Birliği’nin verdiği tepkiler; Rus siyasetçilerin ABD’ye girmesinin önlenmesi, ekonomik yaptırım tehditleri, Rusya’nın Eurovision şarkı yarışmasından çıkarılması şeklinde. Batı ve uluslararası toplumun tepkilerinin yetersizliği tüm dünyada manşetlerde. Uzun yıllar Birleşmiş Milletler’de görev alan, Atina Pantion Üniversitesi’nde okuduğum dönemde hocam olan, Uluslararası ilişkiler ve Kriz Yönetimi Profesörü Aleksis İrakldis ile de işte bu meseleyi konuştuk.

BATI’YA ‘YAVAŞ KALMA’ ELEŞTİRİSİ

Türkiye-Yunanistan anlaşmazlığında Atina’nın haksız yanlarını dile getirdiği için Türk medyasında ünlenen hocam İraklidis, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası doğan atmosferi umutsuzlukla yorumladı. Kendisi, Rusya’nın işgalde hedeflerini başarması durumunda dünyada diğer birçok ülkenin de “yaptım-oldu” saldırganlığına yöneleceğini düşünüyor. Batı’nın demeçler ve dolaylı tehditlerle bir yere varamayacağı sevgili hocam İraklidis’in de vurguladığı bir detay. Ünlü Yunan profesör, otoriter rejimlerin karar alma ve uygulamadaki hızına Batı’nın yeitşmesinin zorluğunda da atıfta bulundu. Nitekim uzun süren toplantılarıyla ünlü BM’den karar çıkma süresi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki dudağının arasından talimatın çıkma süreleri çok farklı şeyler.  

“KARANLIK GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”

Sevgili hocam, Karadeniz’in kuzeyindeki vaziyetin Ege’ye yansımaları olacağının da altını çiziyor. Ünlü akademisyene göre Putin’in saldırganlığını dünyanın izlemesi, hem Yunanistan’da hem de Türkiye’de aşırı fikirleri olan kesimlerin ekmeğine yağ sürüyor, saldırganlığa teşviği artırıyor, daha fazla silahlanmanın önünü açıyor. Dolayısıyla Ege’de daha fazla sınır ihlali, kışkırtma, it dalaşı görmemiz kaçınılmaz. Alexis İraklidis, hem Ege’de hem de dünya genelinde uluslararası hukuka sadakati karanlık günlerin beklediğini bana üzülerek ifade etti.

‘İNŞALLAH YANILIRIZ’ DESEK DE...

Dünyadaki gelişmelerle ilgili yorumları ve öngörüleri çok kuvvetli olan sevgili hocamın umutsuzluğuna tamamen katılmakla birlikte, elimizden “inşallah yanılırız” demekten başka bir şey gelmediği de bir diğer acı gerçek. 

Özel Haber-Batuhan Gülşah


 

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2022, 13:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER