ANAYASA TEKLİFİ MECLİSE SUNULUYOR

Anayasa değişikliği teklifinin detayları netleşmeye başladı! Ak Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamladı. Yeni teklif MHP'ye sunuldu.

ANAYASA TEKLİFİ MECLİSE SUNULUYOR
Anayasa değişikliği teklifinin detayları netleşmeye başladı!

Ak Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamladı. Yeni teklif MHP'ye sunuldu.Öte yandan Başbakan Yıldırım, MHP lideri ile görüşecek. İki partinin uzlaştığı anayasa paketinin bugün Meclis'e sunulması bekleniyor. 

MHP'ye sunulan Anayasa değişikliği teklifinin detayları netleşmeye başladı

Yeni Anayasa teklifi ile ilgili geri sayım başladı. Ak Parti, anayasa değişiklik taslak metni üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Metin, MHP'ye sunuldu. MHP'nin onayından sonra teklif, TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Anayasa müzakerelerini yürüten AK Partili Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak'ın teklif ile ilgili ortak açıklama yapması bekleniyor.

SEÇİLME YAŞI 18'E İNİYOR 

Habertürk'te yer alan habere göre cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor. Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.

MHP'ye sunulan Anayasa değişikliği teklifinin detayları netleşmeye başladı. Buna göre;
* Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.

* Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.

* Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.

* Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.

* Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.

* Yerel seçimler 2019'un mart ayında yapılacak.

* HSYK'nın seçim sistemi değişecek.

* Askeri yargı kalkacak.

* Anayasa Mahkemesi'ndeki askeri yargı üyeleri sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak.

* Jandarma Genel Komutanlığı MGK'dan çıkacak.

YILDIRIM VE BAHÇELİ GÖRÜŞECEK 

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. İki liderin onay vermesinin ardından anayasa paketinin bugün Meclis'e sunulması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2016, 16:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER