Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki görüşmesi başladı. İki lider, bölgesel gelişmeleri ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya'nın Soçi kentine gitti.

Esenboğa Havalimanı'ndan biniş yaparak TC-TRK uçağı ile saat 11.15'te, Rusya'nın Soçi kentine inen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Yardımcısı Fuat Oktay ve Ankara Valisi Vasip Şahin ve ilgililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

RESMİ KONUT'TA BİR ARAYA GELDİLER

Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldi.

Görüşme saat 13.25'te başladı.

Burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel gelişmelere yönelik fikir alışverişinde bulundu.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

Görüşmenin ana gündemi ise Suriye'deki gelişmeler oldu. Heyetler arası görüşmenin olmadığı toplantıda, iki lider baş başa konuştu.

TERÖR VARLIĞINA SON VERİLMESİNE VURGU YAPILDI

Erdoğan, ilk olarak Tel Rıfat ve Münbiç’teki PKK varlığına dikkat çekti. Astana anlaşmalarına uygun şekilde terör varlığına son verilmesine vurgu yapıldı.

GÖRÜŞME SONRASI CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMALAR

Görüşme sonrasında kameraların karşısına geçen iki lider, değerlendirmelerde bulundu. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı.

Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var."

ERDOĞAN, SOÇİ MUTABAKATI'NIN UYGULANMASINA VURGU YAPTI

Rusya ile Ekim 2019’da imzalanan Soçi Mutabakatı, terör örgütü YPG’nin Fırat’ın 30 kilometre güneyine çekilmesini öngörüyordu. Ancak gelinen nokta, Türkiye’nin beklentilerinden uzak.

SALDIRILARIN ENGELLENMESİ İSTENDİ

Erdoğan, mutabakatın bir an önce uygulanması gerektiğini mevkidaşına iletti.

Rusya’nın kontrol ettiği bölgelerden son dönemde Türkiye’ye yönelik gerçekleşen saldırıları da dile getiren Erdoğan, Putin'e bu konudaki rahatsızlığı da ileterek saldırıların engellenmesini istedi.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ 'İDLİB'

Ankara ve Moskova, 2017'den bu yana İdlib'e özel mesai harcadı. İdlib çevresindeki insani felaketi önlemek amaçlandı, bölgedeki terör örgütlerinin de yok edilmesi için müzakere başlatıldı.

17 Eylül 2018'de Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in imzaladığı anlaşma, önemli bir adım oldu. Bu sayede Rusya ve rejimin bölgedeki saldırılarının bir müddet önüne geçildi.

Ancak Esad rejimi, imzalanan anlaşmaları sık sık ihlal etti. Erdoğan ve Putin, artan gerginliği azaltmak üzere Moskova'da bir araya geldi.

İdlib sorunu son 3 yıldır, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki en kritik konu haline geldi. İki ülke liderleri Erdoğan ve Putin, ilişkilerin önündeki bu engeli aşmak için adeta bir mekik diplomasisi yürüttü. Bu konu Soçi'de yeniden bir araya gelecek olan taraflarca bir kez daha müzakere edilecek.

BÖLGESEL VE ULUSAL GELİŞMELER DE DEĞERLENDİRİLDİ

Suriye'den yeni bir göç dalgası tehdidi de masada olacak.

Erdoğan-Putin görüşmesinde, Libya ve Afganistan başta olmak üzere, güncel bölgesel gelişmeler ve uluslararası meseleler de ele alındı. Ayrıca Türkiye-Rusya ilişkileri gözden geçirildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER