MİLYARLIK PROJEDE BÜYÜK HUKUKSUZLUK VE RANT İDDİASI

MHP SAKARYA İL BAŞKANI MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL BU HAFTAKİ BASIN TOPLANTISINDA SERDİVAN İLÇESİNDE YAPILAN CADDE 54 PROJESİ İLE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPTI.

MİLYARLIK PROJEDE  BÜYÜK HUKUKSUZLUK VE RANT İDDİASI

MHP SAKARYA İL BAŞKANI MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL BU HAFTAKİ BASIN TOPLANTISINDA SERDİVAN İLÇESİNDE YAPILAN CADDE 54 PROJESİ İLE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPTI.

8C9CD3AF-E5FC-465A-85FE-05FB0312F37F

 

SAKARYA’NIN BELKİDE EN KIYMETLİ ARAZİLERİNDEN OLAN BİR ARAZİNİN DAHA PROJESİ YOKKEN KANUNSUZ ŞEKİLDE İHALEYE ÇIKILARAK YİNE KANUNA AYKIRI ŞEKİLDE İHALE EDİLDİĞİNİ İFADE EDEN BÜLBÜL, BİRDE BÖLGEDEKİ MÜLKİYET PAYLARI NORMAL YAPILARDA DAHİ %50 İKEN BÖYLE  KAZANÇ SAĞLAYACAK BİR PROJEDE  BU ORANIN%35’TE BIRAKILMASI EN AZ 250 MİLYON TL KAMU ZARARI OLARAK MİLLETİMİZİN HAZİNESİNE YAZILMIŞTIR DEDİ.

SAKARYA İL BAŞKANININ AÇIKLAMALARI ŞÖYLE;

MHP SAKARYA İL TEŞKİLATI

BASIN AÇIKLAMASI

20 Ekim 2017 tarihinde tanıtımı yapılan Cadde 54 projesi ile ilgili yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde ihale öncesinde,ihale sürecinde ve ihale sonrasında ciddi derecede hukuka aykırılık olduğu yönünde kuvvetli şüphe oluşmuştur.

2015 yılından itibaren gündemde olan bu projede büyük miktarda kamu zararının olduğu şüphesiyle MHP Serdivan meclis üyelerimizin yazılı bilgi almak için yapmış olduğu başvurular hâlihazırda cevaplanmamıştır.

İnşaat sürecinin hızla devam ettiği ve büyük bir talep yoğunluğu ile satışların yapıldığı böyle bir dönemde yazılı başvurularımızın cevaplanmasını daha fazla bekleme imkanı kalmamıştır.Hukuka aykırılıların tespiti halinde ortaya çıkacak tablo,telafisi mümkün olmayan zararları beraberinde getirecektir.

Büyükşehir belediye meclisinde dile getirmiş olduğumuz bu aykırılık iddialarının muhatapları tarafından cevaplandırılamadığı ve bunun kamuoyunda ve basında hak ettiği yeri alamadığı düşüncesiyle tespit ettiğimiz hususları Sakaryalı hemşerilerimizle paylaşmak istiyoruz.

1) 22.05.2015 tarihinde Cadde 54’ün ilk ihalesi yapılmış, bu ihaleye tek firma girmiş fakat ihale rekabet koşulları oluşmadığından iptal edilmiştir.
2) 85.350 m2 inşaat alanında 131 milyon TL muhammen bedel üzerinden yapılan ve iptal edilen ilk ihaleden sonra projeye 5668 m2 büyüklüğünde bir parsel dahil edilmiş ve bütün proje alanı tek parsele dönüştürülmüştür. Bu işlemler yapıldıktan sonra, Serdivan belediyesi yeniden ihale sürecine girmiş,14.07.2016 tarihinde Cadde 54 projesi ikinci defa ihaleye çıkmıştır.
3) Birinci ihale rekabet koşulları oluşmadığından iptal edilmişken; ikinci ihalede rekabet koşulları yine oluşmamasına rağmen bu defa ihale geçerli kabul edilmiştir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. İhaleye her ne kadar 2 katılımcı girmiş gibi kamuoyunda ifade edilse de aslında ihaleye sadece 1 katılımcı teklif sunabilmiştir. Diğer katılımcı yeterlilik koşulunu sağlayamadığından ihale dışı bırakılmıştır.
4) Kat karşılığı inşaat yapım işlerinde ilk ihalede 131 milyon olan muhammen bedelden 20 milyon TL daha az bir muhammen bedelle 111 milyon TL’ye çıkılan ikinci muhemmen bedeldeki bu azalışın neden kaynaklandığının izahı önem arz etmektedir.
5) Yine bu ihalede Serdivan belediyesine en az mülkiyet payı olarak %35 oran dip oran olarak belirlenmişken ihaleye yapılan teklif %35,5 olmuş ve bu teklif kabul görmüştür.Serdivan gibi inşaat yapım işlerinde mülk sahiplerinin en az %50 ile mülkiyet payı aldığı,ticari alanlarda bunun %60 lara vardığı bir ilçede %35 gibi bir oranın yarım puan üstünde yapılan teklifin kabul edilmesi kanaatimizce kamunun ciddi ölçüde zararına sebep olmuştur.

6) İhale yapıldıktan sonra Cadde 54’ün bulunduğu proje alanında imar tadilatı yapılması teklif edilmiştir.Baştan beri bodrum,zemin kat,1.kat olarak projelendirilen ve ilk tanıtım fotoğraflarında bu şekilde görülen ve bu haliyle ihaleye çıkılan yapıların köşe noktalarındaki kuleciklerin estetik açıdan yüksek olması düşünüldüğünden,yükseklik sınırının emsal 2 oalrak tarif edilen ‘’Yençok 17,5 mt’’olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.Burada kesinlikle konut kullanımı içermemek koşuluyla sadece köşedeki kulecikler için verilen bu izin sonrasında bambaşka bir proje ortaya çıkmıştır.Bu projenin ihaleye çıkılan Cadde 54 projesinin inşaat alanının 2 katından fazla inşaat alanına sahip olduğu,5 kat yüksekliğe sahip 177 bin m2 inşaat alanında belediyenin mülkiyet payında değişiklik olmamış olması dikkat çekicidir.1 Milyar TL’ye varan bir değerde olacağı ifade edilen Cadde 54 projesi için %35 değil Serdivan’da rayiç oran olan % 50 mülkiyet payı söz konusu olsa ortaya 150 milyon TL tutarında bir kamu zararı ortaya çıkmaktadır.Kabaca yapılan bu hesapta dahi durumun vahametinin ne derecede olduğu görülmektedir
7) Yine ticaret alanı olarak öngürülen projede konut alanı olmayacağı imar mevzuatında açıktır.Buna rağmen yapılan tanıtımda ve satış işlemlerinde rezidans adıyla yani konut olarak tarif edilen yerlerin böyle bir projede yer alması mümkün değildir.Hukuken mümkün olmayan konut satışlarının yapıldığı yerlerin Serdivan Belediye Başkanı tarafından yurt ve pansiyon alanı olarak tarif edilmesi ise ayrı bir garebettir.
8) Bu şartlar altında birçok yönüyle hukuka aykırı olarak değerlendirilecek bu projedeki uygunsuzluklar projenin tanıtım sürecinde anlaşılmıştır.MHP Serdivan belediye meclis üyelerimizde işte bu anda olaya müdahil olarak belediyeden tanıtımı yapılan projenin imar ve ihale durumunu içeren ayrıntılı belgeleri talep etmiştir.Ancak belgeler tarafımıza sunulmamıştır.Eldeki belgeler ile değerlendirme yapıldığında dahi Cadde 54 projesinde ciddi bir suiistimal ve hukuka aykırılık olabileceği açık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Kamu ihale kanunuda 62/c bendinde açık bir şekilde anahtar teslim yapı işlerine ilişkin ihalelerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılmayacağı belirtilmiştir.Cadde 54 projesinde ise ihaleden sonra yapılan imar değişiklikleri ile inşaat alanı 92.000 m2 artmıştır.Bu artışta müteahhit lehine kazanç artışının çok büyük miktarda olduğu ortada iken mülkiyet payında acilen giderilmesi ve kamu zararının ortadan kaldırılması temin edilmeli aksi takdirde bu proje durdurulmalıdır

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

MHP SAKARYA İL BAŞKANI

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL

22.11.2017

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2017, 21:02

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER